Oprema potrebna za prijenos šahovskih partija na internetu, u realnom vremenu

S obzirom na činjenicu da je najkvalitetniji klub u Varaždinskoj županiji, ŠŠK “Mladost” Varaždinske Toplice nedavno započeo s praksom prijenosa ligaških partija na internetu u realnom vremenu, da se malo osvrnemo na to kako oni to rade i da, možda, potaknemo i ostale da se zainteresiraju za cijelu stvar.

Za prijenos partija na internetu koriste se elektronske šahovske ploče koje proizvodi tvrtka DGT (Digital Game Technology), kod nas dobro poznata po širokom asortimanu digitalnih šahovskih satova, od kojih su DGT 2001 i u novije vrijeme DGT 2010 te DGT 3000 proglašeni standardima za službena FIDE natjecanja. Elektronske ploče koje oni proizvode spajaju se na računalo sa instaliranim odgovarajućim softverom preko starih serijskih, USB ili Bluetoth ulaza. Sav potreban softver da bi se partije mogle emitirati na internetu dolazi sa pločama ili se može skinuti sa službenih stranica (što i jest preporučljiva praksa, jer se na stranicama nalaze posljednje verzije). Ploče su drvene, dizajnirane sa oznakama polja ili bez njih, u zavisnosti od paketa koji se naručuje dolaze sa osnovnim setom kablova, satovi se uglavnom kupuju posebno. Tako stoje stvari ako se naručuje direktno sa stranica proizvođača.  Postoje i lokalni dileri, ali prema onome što sam vidio Hrvatska je slabo pokrivena, očito to za sad još nije zanimljivo područje za trgovce.

Uzimajući u obzir tvrtkin službeni e-shop cijene variraju od ploče do ploče, od oko 400 pa sve do 600 eura, isto tako i figure, od stotinjak pa sve do 600 eura. U obzir za rad sa elektronskim pločama dolaze satovi DGT 3000 i DGT Pi, koji u stvari i nije običan digitalni šahovski sat već šahovsko računalo u malom (DGT 3000 je puno jeftiniji od Pi-ja).

 

Za šahovske entuzijaste i za klubove posebno je zanimljiva ploča nazivom DGT Smart Board koja je umjesto od drveta načinjena od visokokvalitetne plastike, te mada funkcijski identična skoro dvostruko jeftinija od ostalih .

Uz emitiranje šahovskih partija na internetu, nismo ni izbliza naveli sve moguće primjene za koje se mogu koristiti elektronske ploče. Budući da se softver može tako namjestiti da se partije snimaju u pgn formatu mogu se koristiti za zapisivanje partija i kasniju analizu tako da su vrlo praktične za klupske treninge. Također se mogu koristiti uz mnogo poznatih šahovskih programa (Chessbase proizvodi npr.) pošto je tvrtka DGT u tu svrhu izradila posebne upravljačke programe i time omogućila svim zainteresirnim proizvođačima softvera da uključe mogućnost korištenja njihovih ploča iz vlastitih aplikacija. Mogu se također koristiti i za igranje šaha online, mada to može biti praktično samo u partijama s dužim vremenskim postavkama jer se osim vlastitih moraju pomicati i protivničke figure. Uglavnom, elektronske ploče će sasvim sigurno postati standardna oprema u bliskoj šahovskoj budućnosti i moramo se polako početi pripremati za njihovo korištenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *