O nama

Šah na sjeveru
Namjera tvoraca portala “Šah na sjeveru” je da se šahu pristupi s jednog možda malo neuobičajenog aspekta, barem neuobičajenog za ove naše prostore. S obzirom na činjenicu da šah nije samo vrsta sporta, (sportski aspekt šaha već je sasvim dovoljno zastupljen) mi ćemo se okrenuti šahu kao igri, šahu kao aktivnosti koja spaja entuzijaste različitih životnih dobi i različitih nivoa šahovskog znanja.

Možda ćemo se malo manje nego drugi baviti sportskim rezultatima, ali daleko od toga da ćemo izbjegavati govoriti i o njima. Nešto više ćemo se baviti običnim ljudima, “patzerima”, entuzijastima, internet šahistima, svim tim kategorijama ljudi koje bi, onako iz šale, mogli svrstati u kategoriju koja čini šahovsko podzemlje. Što se tiče šahovskih zbivanja, u fokusu će nam biti vlastito susjedstvo, dakle sjeverozapad Hrvatske.

Također smo zainteresirani i za tehnologiju koja je vezana uz šah, poglavito informatičku tehnologiju, pa namjeravamo ovdje dosta govoriti i o tome. Šah je u zadnjih dvadesetak godina postao nezamisliv bez podrške iste, današnji vrhunski igrači ne bi mogli ni trenutak opstati u toj ulozi bez podrške informatičke logistike. “Chess engine”, “pgn”, “fen” “chessbase”, “mrežni šahovski server”, to su samo neki od pojmova koje suvremeni šahist mora poznavati i o kojima mi ovdje planiramo diskutirati u doglednoj budućnosti.

Što se tiče šahovske teorije, tu možemo samo “prepisivati” od vjerodostojnijih izvora, ali i to, sa pripadajućim linkovima i smjernicama može zainteresirati čitatelje da dublje istraže teorijske aspekte šaha koji ih zanimaju. Sve postoji u knjigama i na internetu, mi ćemo Vam samo olakšati da pronađete to što Vas zanima, olakšavajući Vam da odijelite žito od kukolja.

Nadamo se da ćete se ugodno zabaviti uz sadržaje s našeg portala.